2017. 10. 22.
Előd
: 308 Ft   : 261 Ft Benzin: 330 Ft/l   Dízel: 336 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

Sokan nézték a csillaghullást a Szabadidőközpontban

2016. 08. 14., 09:54

Az idei évben is sokan látogattak ki 2016. augusztus 12-én, péntek este a Benkó Zoltán Szabadidőközpontba a Hullócsillagok Éjszakájára.

Több mint 1500 érdeklődő kísérte figyelemmel péntek este az űrkutatás alapjairól tartott előadást, ismerkedett meg a Holdra készülő űrjárművel és a nézte a csillaghullást a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban, a Hírös Sport Nonprofit Kft. által, a Planetárium közreműködésével szervezett rendezvényen.

A program interaktív előadással kezdődött, amelynek során Szűcs László, a Planetárium munkatársa kicsiknek és nagyoknak is élményt nyújtó előadást tartott az űrutazás alapjairól. Az űreszközök mozgásáról, a bolygók egymásra hatásáról, a súlytalanságról tartott látványos előadáson a helyesen válaszolók egy-egy űrtérképet nyerhettek az előadótól. Az előadásba bekapcsolódtak a legkisebbek is, akinek segítségével többek között modellezték a bolygók egymáshoz viszonyított mozgását is.

Dr Pacher Tibor fizikus, a Puli Csapat alapítója és vezetője a Holdra készülő űrjármű földi prototípusát mutatta be. Előadásában kiemelte, hogy fontos számukra, hogy minél többen kövessék tevékenységüket. Elmondta, hogy már 6 éve fejlesztik a bemutatott űrjárművet, amely reményeik szerint majd a Holdon fog landolni. Beszélt azokról a kihívásokról, amelyekkel a magyar nemzetiségű csapatnak meg kell küzdeni a világ legnagyobb technológiai versenyén, a 30 millió dolláros összdíjazású Google Lunar XPRIZE-on.
Az űrjármű Holdra juttatáshoz társakat kerestek, akik mintegy taxisként segítenek az űrjármű célba juttatásában. Dr Pacher Tibor részletesen beszélt a minden helyzetből talpra állni képes űrjármű működéséről, a tervezett landolásról, amely után a járművet egyszerűen „lejtik” a Holdra, ahol a gravitáció hatod része a Földinek.
Büszkén szólt arról, hogy a 29 nevező csapatból már csak 16 van versenyben, köztük a magyar Puli Space Technologies Csapata.
A fizikus kiemelte azoknak a magyar tudósoknak a tevékenységét, akik sokat tettek azért, hogy az emberiség jobban megismerje a Holdat.

Az előadások zárásaként Szűcs László egy „rakétakilövést” mutatatott be, amelynek során szódavíz előállításához használt patronok felhasználásával juttatott célba egy „űreszközt”.

A rendezvény különlegessége volt Balogh Gábor meteoritkutató egyedülálló meteorit kiállítása, amelynek keretében többek között a Holdról és a Marsról származó kövek is megtekinthettek az érdeklődők.

Az este programja a Domb tetején folytatódott, ahol a Magyar Csillagászati Egyesület Kiskun Csoportja a hullócsillagok megtekintésében volt az érdeklődők segítségére.
A felállított teleszkópok előtt hosszú sorok kígyóztak, amelyeken a Hold felszínét, a Saturnus gyűrűit és a Marsot vizsgálhatták kicsik és nagyok.

Az időjárás kedvezett a rendezvénynek, mert az elmúlt éjszakáknál melegebb volt. Ennek köszönhetően plédeken hanyatt fekve, nagyon sokan órákon keresztül csodálták a csillaghullást a Domb tetején és gyönyörködhettek az éjszakai Kecskemét fényeiben.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a Hírös-Sportot a Facebookon!

Még több friss hír