2020. 12. 19. szombat
Viola
: 358 Ft   : 292 Ft Benzin: 330 Ft/l   Dízel: 336 Ft/l   Írjon nekünk

PICi óriások a virágegyetemen

2019. 11. 11., 10:05

Korábbi gondozottjaikkal és családjaikkal ünnepelt 2019. november 9-én szombaton délelőtt a Hírös Koraszülöttekért Közhasznú Alapítvány. A „Koraszülött Virágegyetem" című rendezvényt a Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémián tartották, ahol naptárbemutató, bábszínházi előadás, arcfestés, kézműves-foglalkozás is várta a „legkisebb óriásokat".

PICi óriások a virágegyetemen

Hetedik alkalommal rendeztek sírásban és nevetésben egyaránt bővelkedő találkozót a hírös város kora-babáinak. Az előzetes jelentkezések szerint közel ötszáz főt vártak a kosárlabda akadémia csarnokába.

– Apró virágcsodák vagytok – fordult megnyitó beszédével egykori pácienseikhez dr. Kelemen Edit, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Perinatális Intenzív Centrumának (PIC) vezető főorvosa. – Sokan közületek nem is palántaként, hanem magocskaként kerültetek szüleitekhez és hozzánk. Mostanra igazi virágszálak lettetek, akik már a „virágegyetemet” járják.

Dr. Kelemen Edit elmondta: 2018-ban a kecskeméti PIC-en 543 beteget ápoltak. A főorvos a Hírös Koraszülöttekért Közhasznú Alapítványhoz az elmúlt évben beérkezett támogatásokról, illetve azok felhasználási módjairól is beszámolt. Örömmel adta hírül: sikerült beszerezniük egy olyan ötmillió forint értékű készüléket, amely a kóros idegrendszeri működések korai diagnosztizálásához nyújt segítséget, valamint egy olyan melegítő ágyat, amely optimális hőmérsékletet biztosít a legkisebbeknek.

Utóbbi eszközt a korábbi Fókusz Takarék ügyvezetőinek adománya révén vásárolhatták meg. A doktornő maga mellé szólította a KTE-Duna Aszfalt kosarasait is, akik harmadszor készítettek közös naptárt a kora-babákkal. A fali kalendáriumok értékesítéséből befolyt összeggel ezúttal is a PIC-en ápoltak gyógyulását támogatják.

A délelőtt folyamán aztán számtalan program várta a gyerekeket. Közben dr. Kelemen Edit egy lépést sem tehetett anélkül, hogy ne állította volna meg őt valaki. Úgy tűnt, név szerint ismer mindenkit – pedig huszonhat éve dolgozik a kecskeméti kórház koraszülött osztályán, és ez idő alatt babák ezrei fordultak meg a kezei között.

– Amikor 1993-ban átléptem a kórház kapuját, minden 1500 gramm súly alatti babát elveszítettünk, ma pedig már az 500 grammal – körülbelül a 23–24. hétre született – csecsemőket is haza tudjuk gondozni maradványtünetek nélkül – mondta el kérdésünkre Kelemen Edit. Hozzátette: ehhez az eredményhez szülők és kórházi dolgozók szoros együttműködése szükséges. – Nagy öröm számunkra, hogy korábbi korababáink itt vannak velünk. Ezekből az élményekből táplálkozunk azokon a szürke hétköznapokon, amelyekből azért sokkal több van.

A csarnokban itt is, ott is hórihorgas fiatalemberek bukkantak fel, akik nemcsak termetükkel, de lila melegítőjükkel is kitűntek a tömegből. Köztük volt Wittmann Krisztián, a KTE-Duna Aszfalt kosarasa is, aki már tavaly is részt vett a naptárfotózáson. Úgy alakult, hogy a kétgyermekes édesapát idén ugyanazzal a kislánnyal örökítették meg, mint az előző alkalommal.

– Három hónapos volt akkor a kisfiam – idézte fel kérdésünkre a csapat kapitánya. – Volt összehasonlítási alapom, mekkora egy időre született baba. Elképesztő volt a különbség. Soha korábban nem fogtam olyan pici csecsemőt a kezemben. Lazán, de tartjuk a kapcsolatot a családdal. Épp az imént beszéltük meg, melyikünknél mekkorát nőttek a gyerekek.

A délelőtt folyamán megható kisfilmet is levetítettek a koraszülött osztályon folyó munkáról. Ebben szerepelt mások mellett Szűcs Erika is. Amikor később megszólítottuk a fiatal édesanyát, épp gyors tempóban „négykézlábazó” kisfiával igyekezett lépést tartani.

Erikánál a terhesség 27. hetében HELLP-szindróma (a terhességi toxémia legsúlyosabb formája – a szerk.) lépett fel, ezért Zsombi sürgősségi császármetszéssel született 800 grammal, most pedig már 15 hónapos és majdnem 8 és fél kilós.

– Méretre pici, sokszor még a korrigált életkorát – egy éves lenne, ha időre születik – sem nézik ki belőle. Ez vicces helyzeteket szokott előidézni. Mindig meglepődnek, amikor mondjuk feláll a bevásárlókocsiban – fejtegette széles mosollyal Erika. – Az a koraszülő anyuka vagyok, aki imád visszalátogatni a PIC-re. Persze mindig azt hiszem, hogy már lezártam magamban az ott töltött időszakot, de amint megérzem a kézfertőtlenítő illatát, azonnal beugranak az emlékképek.

Pedig ahhoz képest, hogy Zsombi extrém kis súllyal született, kevés időt, alig nyolc hetet töltöttek bent. A kisfiúnak „mindössze” híznia kellett, semmi más probléma nem merült fel az esetében.

Erika „csak” addig rettegett, amíg a műtétet követően meg nem látta a kisfiát. Onnantól tudta, hogy semmi baj nem lehet, „tiszta szívből hittem benne, bennünk”.

A koraszülött osztály munkatársairól szuperlatívuszokban beszél. Mint mondja, az ott dolgozók igazi „csodacsapatot” alkotnak, akik szívvel-lélekkel végzik a feladatukat.

Forrás: Hiros.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a Hírös-Sportot a Facebookon!

Még több friss hír

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:


A hírlevél feliratkozáshoz kérjük olvassa el és fogadja el az adatvédelmi tájékoztatónkat.

Feliratkozás most
KÖZÉRDEKŰ ADATOK MEGTEKINTÉSE

Hírös Sport Intézmények