2020. 12. 19. szombat
Viola
: 358 Ft   : 292 Ft Benzin: 330 Ft/l   Dízel: 336 Ft/l   Írjon nekünk

Szenes Márton: Szép munka volt, minden munkatársamnak köszönöm

Hírös Sport  |  2020. 02. 27., 09:05

Új beosztásba kerül 2020. március 1-jén Szenes Márton, a Hírös Sport Nonprofit Kft. korábbi ügyvezető igazgatója, a Városi Alapkezelő Zrt-nél folytatja munkáját üzletfejlesztési igazgatóként. Szenes Mártonnal a Hírös Sport Nonprofit Kft-nél eltöltött 5 évéről beszélgetett a Keol.hu.

Szenes Márton: Szép munka volt, minden munkatársamnak köszönöm

- Öt évvel ezelőtt milyen céget vett át?

- Kis csoportokból állt a cég, amelyeknek egymással alig volt kapcsolata. Ma pedig egy korszerű, jól irányítható és hatékonyan működő cég a Hírös Sport Nonprofit Kft. Ezért tudott legalább négyszeresére növekedni az évente lebonyolított események száma és egyre több népszerű saját rendezvényünk van. Persze mindig nyílik lehetőség a továbblépésre, de ez most már egy nagyon jó alap a folytatásra. Amit ráadásul segít, hogy a kft-nek sok kipróbált, jó együttműködést garantáló sportszervezettel és üzleti partnerrel van kapcsolata. Közülük is külön kiemelném a Bácsvíz Zrt-t és a Bácsvíz KVSC-t.

- Hogyan alakult eközben a Hírös Sport Nonprofit Kft. gazdálkodása?

- Több százmilliós lejárt tartozással, veszteségesen működő, napi gondokkal küzdő céget vettem át öt évvel ezelőtt. Külső szemmel nézve „őrült" vállalkozásnak tűnt a rendbetétele. Az irányításom alatt mégis végig pozitív eredménnyel működő, stabil cég lett, amelyik nemcsak ledolgozta a tartozásait, hanem váratlan helyzetekre is megfelelő tartalékokkal rendelkezik. Saját modellszámításaink szerint öt év alatt jóval egy milliárdot meghaladó megtakarítást értünk el az Önkormányzat számára, a korábbi működési modellhez képest.

- És a munkatársak jövedelme?

- Irányításom alatt már a második évtől kezdődően széles körben tudtunk jutalmat fizetni a munkatársaknak, később pedig ennek az összege is növekedett. A jogszabályok által előírtnál magasabb mértékben emelkedtek a fizetések és a felzárkóztatás is működött: az alacsonyabb fizetésűeknél nagyobb arányban emelkedtek a jövedelmek.

- Mire a legbüszkébb a Hírös Sport Nonprofit Kft. által üzemeltetett egységek közül. Mondjuk, elsőként beszéljünk a fürdőről.

- Panaszoktól, rosszízű kritikáktól volt hangos a Kecskeméti Fürdő, amikor a céget átvettem. Ma pedig öt csillagos minősítés, kiemelkedően magas vendégelégedettség jellemzi.

- Messzi István Sportcsarnok.

- Amikor átvettem kockázatos volt bevállalni bármilyen nagyobb rendezvényt a Messzi csarnokban. Ma viszont itt vannak a város legnagyobb látogatottságú fedett helyi rendezvényei, a kereslet pedig folyamatosan jóval nagyobb, mint amit a naptárba lehet beilleszteni.

- Mercedes-Benz Sport Akadémia.

- A régi fedett uszoda felújítása igazi közös munka volt, sokan dolgoztunk benne. Büszke vagyok arra, hogy a felújítás során méltó módon tudtuk megőrizni az eredeti funkció emlékeit is.

- Benkó Zoltán Szabadidőközpont.

- Évről évre több ember fedezi fel a Szabadidőközpont értékeit, használja ki a lehetőségeit a sportra, a természet élvezetére, az aktív szabadidő eltöltésére és szórakozásra. Annak ellenére, hogy átfogó fejlesztési terv a szabadidőközpontra a nyolcvanas évek óta nem készült. Pedig ez gyönyörű, ugyanakkor nagyon nehéz feladat. Nagy bátorság kell hozzá, amit én is csaknem öt évig gyűjtöttem. A jelenlegi munkatársi csapattal viszont már ehhez is hozzáfogtunk. Az első vázlatot és munkalépéseket vetettük papírra, amit elküldtünk Kecskemét városvezetőinek. Ha az alapgondolatok egyeztetése sikerrel zárul, akkor ez terv kibővíthető és nagy lendületet adhat majd a Szabadidőközpont teljes újjáéledésének.

- Evezzünk „kényesebb" területekre. Rendkívül sok kritikát kapott, és kap még jelenleg is, hogy az új kecskeméti fedett uszoda a város számára előnytelen lízingkonstrukcióban valósult meg, egyetlen forint pályázati pénz nélkül. Sokak szerint a húsz éves futamidejű beruházás éves szinten, alaphangon 300 millió forintjába kerül Kecskemétnek.

- Szisztematikusan feldolgoztuk milyen lehetőségei lehetnek a finanszírozás javításának. Meg kell mondani, hogy a finanszírozó bank is együttműködési készséget mutatott ehhez, sőt más bankok is szívesen vennének részt a finanszírozásban. Ugyanakkor a változtatásoknak jogszabályi korlátai és esetleges hátrányai is vannak. Olyan tényezőktől függ, amelyek tőlünk függetlenek. Odáig jutottunk a tárgyalásokkal, hogy a lehetséges lépéseket kellő alapossággal tisztáztuk. Azt azonban hozzá kell tennem, hogy nem biztos, hogy annyira hátrányos volt Kecskemét számára ez a finanszírozás. Az építéskor nem kellett egyben kifizetni a teljes beruházást, azt a pénzt másra fordíthatta a város. Most a lízing részleteivel évente többszáz millióval növekszik a város vagyona, és ha ma kellene ezt a Fürdőt megépíteni, akkor valószínűleg sokkal többe kerülne.

- Másik kényes kérdés: a „most még minden rossz itt Kecskeméten, de majd az ellenzék felvirágoztatja a várost" elvekre épült ellenzéki lakájsajtóban az aktuális híreket helyettesítően hosszú ideig vezető cikk volt, hogy „hat havi jutalommal távozhat Szenes Márton a Hírös Sport Kft. éléről"Mi a helyzet ezzel?

- A munkahelyváltással kapcsolatos megállapodás során egyáltalán nem kértem külön anyagi elismerést, nem is tárgyaltunk ilyenről. A tulajdonos önkormányzat maga ítélte meg úgy, hogy ezzel is el kívánja ismerni a munkám értékét.

- Most visszatér a szakmájához. Jó érzés?

- Az Alapkezelő kezdettől fogva nagyon vonzott. Bizonyos szerepet már az elindulásakor vállalhattam. Most a tevékenység bővülése, a városfejlesztési alap elindulása teremtett lehetőséget arra, hogy még közelebb kerüljek hozzá. Remélem, hogy sikerül megőrizni a szoros kapcsolatomat a Hírös Sporttal ezután is, hiszen az elmúlt években nagyon sok mindent megszerettem itt, és a most megnyíló fejlesztési lehetőségek különösen izgalmasak számomra.

- Végezetül hogyan összegezné a Hírös Sport Nonprofit Kft-nél eltöltött öt évét?

- Sosem hivatkoztam arra, hogy a korábbi időkben elkövetett hibák miatt nem tudok valamit megoldani. A tényleges helyzetből indultam ki és azt kerestem, hogy mi a legjobb, amit ki lehet belőle hozni. Sosem panaszkodtam arra, hogy valamit pénzhiány miatt nem tudok megoldani. Ami hitelesen és szakszerűen alátámasztott volt, azt mindig meg tudtuk oldani, és abban partner volt a tulajdonos önkormányzat is. Mindig igyekeztem előrelátóan irányítani a céget, sosem álltam meg azon gondolkodni, hogy meddig tartozik majd az én irányításom alá. Most pedig jól eső érzés, hogy az elmúlt hetekben számos munkatársamtól, sportvezetőktől, partnerektől kaptam elismerő és hálás szavakat. Olyanoktól is, akiktől ez igazán meglepetés volt a számomra. Én megköszönöm munkatársamnak a segítséget. Szép munka volt, köszönöm azoknak, akik a jó célokat magukévá tették és együtt dolgoztak velem.

Forrás: Keol

Ha tetszett a cikk, kövesse
a Hírös-Sportot a Facebookon!

Még több friss hír

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:


A hírlevél feliratkozáshoz kérjük olvassa el és fogadja el az adatvédelmi tájékoztatónkat.

Feliratkozás most
KÖZÉRDEKŰ ADATOK MEGTEKINTÉSE

Hírös Sport Intézmények