2017. 09. 23. szombat
Tekla
: 310 Ft   : 258 Ft Benzin: 330 Ft/l   Dízel: 336 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

Märcz Tamás: Kecskemét kiváló helyszínt biztosít a vízilabda válogatott felkészüléséhez

2017. 07. 04., 15:01

A világbajnokságra készülő magyar vízilabda válogatott július 3-a és 5-e között, hétfőtől szerdáig, Kecskeméten tartja edzéseit és közösen készül az olimpiai- és világbajnok szerb válogatottal. Az edzések nem lesznek nyilvánosak, de aki a szerdára tervezett, nem hivatalos szerb-magyar mérkőzés idején a strandon lesz, az megtekintheti a két válogatott összecsapását.

Kárpótlásul a szövetségi kapitány azt ígérte, ha a körülmények kedvezően alakulnak, hivatalos mérkőzésre is szívesen elhozza a magyar válogatottat Kecskemétre.

A kecskeméti körülményekről, a felkészülés programjáról kérdeztük Märcz Tamás szövetségi kapitányt és a helyszínt biztosító Hírös Sport Kft. ügyvezetőjét, Szenes Mártont.
Nem először járok Kecskeméten, korában a női válogatottal voltam itt. Kecskeméten remek körülmények vannak, csodálatos az uszoda és a strand is, úgy gondolom egy gyöngyszem Magyarországon. A közeli Sheraton Hotel is ideális körülményeket teremt a felkészüléshez. A kecskeméti felkészülés abból a szempontból is ideális, mert itt közösen tudunk készülni a szerb vízilabda válogatottal – mondta Märcz Tamás szövetségi kapitány.

Hol tart a felkészülésben a válogatott?
A felkészülés utolsó szakaszába értünk, hamarosan csapatot fogok hirdetni, és eldől, hogy ki lesz az a 13 játékos, aki a világbajnokságon játszani fog. A felkészülésben négy hét van mögöttünk. Szlovákiában Somorján kezdtünk, majd Madridban edzőtáboroztunk a spanyolokkal, Athénban voltunk egy tornán, amit megnyertünk, a múlt héten Budapesten folytatódott a felkészülés. A kecskeméti állomás fontos hely, mert a hétvégén rendezendő BENU-kupa előtt szerettem volna egy erős ellenféllel játszani, akik a szerbek lettek. Ők most uralják a vízilabdát, tehát egy nagyon-nagyon erős mérce lesz a játékosok számára a találkozás, mert megmutatja azt, hogy hol tartunk. Nagyon jó viszonyban vagyok Dejan Saviccsal, a szerb válogatott szövetségi kapitányával, akivel gyermekkorunk óta ismerjük egymást. Az ellenfelekről készített videókat átadjuk egymásnak, partnerek vagyunk a felkészülésben.

Kecskeméten nagy várakozás előzte meg a két nemzeti csapat együttes felkészülését, az is elterjedt, hogy az edzések is nyilvánosak lesznek. A felkészülésből mit láthatnak a felkészülés időszakában a fürdőbe és a strandra látogató kecskemétiek?
Szóba került, hogy egy mérkőzést hivatalos keretek között játsszunk a szerb válogatottal, amit végül elvetettünk. Az a tapasztalat, hogy amikor egy edzésre vagy egy mérkőzésre bejön a közönség, akkor nehéz fenntartani a felkészüléshez szükséges rendet az uszodában. A budapesti felkészülés alatt a sajtó is csak kéthetente, az edzés utolsó fél órájában jöhetett be az uszodába. Ez egy hosszabb idő alatt kialakult tapasztalat, hogy a felkészülés zavartalanságát csak így lehet biztosítani. A fiúknak ilyenkor kizárólag a játékra, a taktikai utasítások betartására kell koncentrálniuk. A felkészülés zavartalanságát biztosítani kell, még akkor is, ha ezzel szomorúságot okozunk a kecskeméti vízilabda barátoknak. Természetesen a fürdőben, vagy a strandon pihenő fürdőzők láthatják a játékosokat, de egy szervezett mérkőzés több energiát igényel, ami a külső körülmények biztosítását illeti. Természetesen a szerdai mérkőzést azok az érdeklődők, akik a medence mellé férnek, azok láthatják. A Kecskeméti Fürdőben, a keddi felkészülési mérkőzésen csak a szakmabeliek, és a szövetség tagjai vehetnek részt. Ezt meg kell érteni mindenkinek, hogy a felkészülést a világbajnoki szereplésnek rendeljük alá.

A válogatott későbbi programjába szóba jöhet egy hivatalos mérkőzés Kecskeméten?
Én nagyon szívesen megyek vidékre a válogatottal. Akár a szerb válogatott, akár más válogatott ellen létrejöhet egy kecskeméti összecsapás. Budapesten kívül is nagyon sokan szeretik a vízilabdát látni. Legyen edzőpartner, legyen lehetőség és akkor jövünk Kecskemétre ismét.

A felkészülésnek helyszínt biztosító Hírös Sport Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, Szenes Mártont a nyári edzőtáborokról kérdeztük.
Kecskemét kiváló helyszínt tud biztosítani a nagy versenyekre történő felkészüléshez. Ezt bizonyítjuk ezen a nyáron is, mert nálunk készül az U20-as kosárlabda válogatott, később a felnőtt válogatott is itt készül az Európa Bajnokságra, várjuk a kézilabda válogatottat is. A budapesti világbajnokságra készülve itt edz majd a koreai úszóválogatott, jelenleg pedig a szerb és a magyar vízilabda válogatott edzőtáborozik nálunk, de jönni fog az orosz pólócsapat is. Mi azt szerettük volna, hogy a kecskeméti közönség is minél többet láthasson például a vízilabda válogatott felkészüléséből. A válogatott érkezésekor derült ki, hogy nem tudjuk nyilvánossá tenni a felkészülést. Ezt az áldozatot azonban a sikeres szereplés reményében meg kellett hoznunk. Remélem, hogy minden kecskeméti átérzi, hogy a világbajnokságra történő felkészülésben a város és létesítményei nagy szerepet vállaltak, amely némi korlátozást jelent egyes létesítmények használatában. Én személy szerint is kérem mindenkinek a megértését és az együttműködését.

Märcz Tamás és Szenes Márton

Ha tetszett a cikk, kövesse
a Hírös-Sportot a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2017-09-18 14:51:39
Októberben az alábbi mérkőzésekre várjuk a szurkolókat és a sport iránt érdeklődőket a Messzi István Sportcsarnokban: