2017. 10. 22.
Előd
: 308 Ft   : 261 Ft Benzin: 330 Ft/l   Dízel: 336 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

Rendhagyó sajtótájékoztató a Kecskeméti Fürdő szaunavilágában

2016. 07. 18., 11:27

Európa legnagyobb szabadtéri jazzfesztiváljáról tartottak sajtótájékoztatót szaunavilágunkban. A Jazzfőváros-Kecskemét névre elkeresztelt családi fesztivált Ittzés Tamás ötletgazda és főszervező, valamint dr. Szeberényi Gyula alpolgármester mutatta be a sajtó képviselőinek. A fesztiválra augusztus 4-7. között kerül sor a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban.

4 nap, 5 színpad, 14 ország, 140 zenész: így hirdeti magát Magyarország legújabb fesztiválja. A szervezők célja a rétegzenének számító klasszikus (vagyis a táncolható) jazz népszerűsítése egy olyan közegben, ami alkalmas arra, hogy lekössön egy nagyobb közönséget a nyár kellős közepén. Erre Kecskeméten egyedülálló helyszínt biztosít a Benkó Zoltán Szabadidőközpont, ahol strandolás mellett lehet élvezni a zenét.

Családi fesztiválként határozza meg magát a rendezvény, s a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy tényleg minden korosztálynak nyújtsanak kikapcsolódási lehetőséget. A Játékszigeten akár egy egész napot el lehet tölteni, s természetesen sportolási lehetőség is van: a strandröplabdától a wakeboardon keresztül a buborékfociig sok mindent ki lehet próbálni. A fürdési lehetőség adott, a fesztiválkarszalaggal a strand igénybevehető.

A fellépők 14 országból érkeznek: Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Hollandia, Franciaország, Olaszország, Svájc, Németország, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Szerbia, Lettország és persze Magyarország. 42 külföldi és 98 magyar zenész gondoskodik majd napi 15 órán keresztül a fergeteges hangulatról. Lesznek olyan nagyágyúk, mint a ragtime királynője, a kanadai Mimi Blais, a francia csodatrombitás Malo Mazurié, az olasz-amerikai zongorista-házaspár Paolo Alderighi és Stephanie Trick, a legnépszerűbb svájci blues-csapat Marco Marchi vezetésével, vagy éppen a 80-90 évvel ezelőtti Amerikát elképesztő erővel megidéző prágai big band, a Harlemania. A magyarok közül a házigazda Bohém Ragtime Jazz Banden kívül fellép többek között a Kossuth-díjas Hot Jazz Band, az éneklés nagymesterei, a Bolyki Brothers, vagy éppen a boogie-woogie magyar királya, Dániel Balázs és triója.

Különleges produkciókra is sor kerül, s ezek közül is talán a legérdekesebb: a fesztivál zárásaként mutatják be a Scott Joplin óta írt első ragtime-opera, A Lutherek zenei részleteit. A zeneszerző Ittzés Tamás és a szövegíró Lanczkor Gábor műve a reformáció 500. évfordulója alkalmából íródott és egyedi módon hozza össze a német reformátor Luther Mártont és az amerikai baptista Martin Luther Kinget. A 15 fősre duzzasztott Bohém-zenekar mellett kórus és három szólista is színpadon lesz.

A fesztivál kísérőrendezvényei között lesznek swingtánckurzusok a legnevesebb magyar tanárok vezetésével, itt lesz a Kecskeméti Jazz Alapítvány által szervezett I. Országos Jazz Műveltségi Vetélkedő döntője, s augusztus 6-án lesz JAZZFŐVÁROS futás is, aminek minden résztvevője fesztiválpólót és aznapra szóló ingyenes fesztiválkarszalagot kap.

A belépők árai más fesztiválokhoz képest egyelőre alacsonyak, főleg, ha tekintetbe vesszük, hogy mennyi zenét és mennyi egyéb ingyenes szolgáltatást kap bent a néző. 14 éven aluliaknak a belépés felnőtt kísérettel ingyenes! Egyébként 3.900 és 4.900 Ft a napijegy ára, a 3 napos bérlet 10.900 Ft-ba, a 4 napos bérlet 11.900 Ft-ba kerül.

A műsorfüzetet IDE kattintva tekinthetik meg!

Forrás: www.keol.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a Hírös-Sportot a Facebookon!

Még több friss hír

2017-10-16 09:33:29
A Himnusz hangjai és Bogasov István megnyitó szavai után megkezdődhetett az immáron hagyományos, de ebben a két korosztályban úttörőnek számító Zsoldos Zsolt, volt válogatottról elnevezett judo emlékverseny.